Miten mahdollistaa räätälöinti osana massatuotantoa?
Massatuotannon edut ja rajoitukset
Massatuotanto on prosessi, jossa tuotteita valmistetaan suurina määrinä standardoiduilla menetelmillä. Tämä valmistustapa on ihanteellinen, kun kysyntä on ennustettavissa ja tuote on standardoitu. Massatuotannon suurimpia etuja ovat kustannustehokkuus ja tuotannon nopeus. Suurten määrien valmistaminen vähentää yksikkökustannuksia, ja standardoidut prosessit mahdollistavat nopeat läpimenoajat. Näiden lisäksi massatuotanto mahdollistaa tasaisen laadun ylläpitämisen.
Massatuotannon rajoituksena on usein rajallinen asiakasräätäölöinti. Massana tuotetut tuotteet valmistetaan yleensä suurina määrinä varastoon, jolloin erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla rajoitetusti. Neljä eri värivaihtoehtoa ja kaksi eri kokoa paisuttaa varaston jo kahdeksankertaiseksi. Tällaisella varastolla on lisäksi taipumus ”hapantua”. Muutama tuote ei myykään odotuksien mukaisesti ja kysyntä muuttuu muihin väreihin. Tästä seuraa varaston alasajoa romutuksin tai ainakin pienentyneellä myyntikatteella, kun tehdään ”varastopoistoja” tai myydään ”edellisen vuoden malleja. Massatuotannosta puhutaankin varasto-ohjautuvana tuotantona (MTS eli Make to Stock)
Tilauksesta suunnittelu eli engineer-to-order- tuotanto
Kun halutaan laajentaa asiakkaalle tarjottavaa mallistoa, pitää muuttaa tuotantotapaa. Varastoon ei voida ottaa rajattomasti uutta tavaraa vaan pitää alkaa valmistamaan tuote valmiiksi vasta tilauksen teon jälkeen. Jos hinta ja toimitusaika ei ole määrääviä tekijöitä, voidaan asiakkaalle tarjota todella laaja valikoima suunnittelemalla tuote asiakkaan toiveiden mukaisesti ja sen jälkeen valmista se.
Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan asiakkaan erityistarpeiden mukaan. Tuotantotapa on yleinen monimutkaisissa ja erikoistuneissa tuotteissa, kuten räätälöidyissä koneissa tai laitteissa. Engineer-to-order eli ETO mahdollistaa äärimmäisen yksilöllisyyden ja mahdollisuuden vastata erityisiin teknisiin vaatimuksiin. Tämän menetelmän haasteena on kuitenkin korkeammat tuotantokustannukset ja pidemmät toimitusajat.
Tilauksesta kokoonpantu tai tilauksesta valmistettu
Kun hinta ja toimitusaika pitää optimoida yhdessä räätälöitävyyden kanssa, on vaihtoehtona konfiguroitavat tuotantotavat: tilauksesta kokoonpano (ATO eli Assemble to Order) ja tilauksesta valmistus (MTO eli Make to Order).
Molemmat näistä ovat tuotantoprosesseja, jossa tuotteet valmistetaan asiakkaan vaatimusten mukaisesti joko valmiista komponenteista tai moduuleista valmiiksi suunnitellut komponentit valmistetaan tilauksen teon jälkeen. Tuotteet konfiguroidaan asiakkaan tilauksen perusteella, mikä minimoi varastokustannukset ja parantaa asiakastyytyväisyyttä.
Nämä tuotantotavat tarjoavat tasapainon massatuotannon tehokkuuden ja ETO:n joustavuuden välillä. Konfiguroinnin avulla yritykset voivat tarjota asiakkailleen räätälöinnin mahdollisuuksia ilman ETO:n liittyviä korkeita kustannuksia ja pitkiä toimitusaikoja. Yritykset voivat hyödyntää modulaarisia tuoterakenteita, jotka mahdollistavat monipuolisten tuotevarianttien tuottamisen tehokkaasti.
Räätälöinti osana massatuotantoa
Eri tuotantomenetelmien valinta riippuu monista tekijöistä, kuten tuotteen luonteesta, markkinoiden kysynnästä ja yrityksen valmiudesta. Massatuotanto tarjoaa tehokkuutta ja alhaisia yksikkökustannuksia, kun taas ETO tarjoaa ainutlaatuista räätälöintiä. Tilauksesta kokoonpantu tai tilauksesta valmistettu on kuitenkin monille yrityksille ihanteellinen, sillä se yhdistää joustavuuden ja tehokkuuden, mahdollistaen asiakaskohtaisen räätälöinnin ilman merkittäviä lisäkustannuksia tai viiveitä. Tulevaisuudessa yritysten menestyksen avain saattaa olla juuri kyvyssä yhdistää nämä erilaiset tuotantotavat asiakkaiden tarpeiden ja markkinatilanteen mukaan.
ATO- ja MTO-tuotantomuodot hyötyvät myynti- ja tuotekonfiguraattorin käytöstä, koska sen avulla voidaan tuote suunnitella ja määritellä etukäteen luotujen sääntöjen mukaan murto-osassa verrattuna perinteiseen suunnitteluun. Asiakas saa uniikin tuotteen massatuotannon eduin.