Tuusmet varmisti mediakuution rakenteiden kestävyyden i3D:n lujuuslaskentapalvelun avulla

Espoon Metro Areena sai kauan odotetun kasvojenkohotuksen kun hallin kattoon nousi uusi mediakuutio kauden 2024-2025 alussa.

Tuusmet varmisti rakenteiden kestävyyden i3D:n lujuuslaskentapalvelun avulla

Espoo Metro Areena päivitti areenansa medianäytön jääkiekkokauden 2024-2025 alkuun. Suomen mittapuussa monitoimiareenoiden mediakuutiot ovat melko harvinaisia projekteja, joten mietittävää riitti myös turvallisuuden osalta. Tuusmet Oy, joka on alan johtava valmistaja erilaisissa AV-telineissä, valittiin rungon suunnittelijaksi ja toteuttajaksi.

i3D oli yhteistyössä Tuusmetin kanssa mukana laskemassa jättinäytön rungon kestävyyttä.

Lähtötilanne

Areenan uusi mediakuutio on neliönmallinen, kokonaispainoltaan 7 000 kiloinen, katosta roikkuva 7,9 metriä leveä ja 4,5 metriä korkea oleva rakennelma, joka on kiinnitetty areenan kattoon neljällä pystysuoralla vaijerilla. Huoltotoimenpiteitä varten mediakuutio voidaan laskea alas neljän synkronoidun moottorin avulla. Rakenteen on kestettävä oman painonsa lisäksi nostotapahtuman aikaiset mahdolliset häiriötilanteet.

Turvallisuus ennen kaikkea

Mediakuution runkona käytetään kokonaispainoltaan 3 000 kiloista alumiinista rakennettua kehikkoa. Rungossa on neljä sivua ja se on kiinnitetty vaijereilla areenan kattoon. i3D:n asiantuntijoiden tarkistettavaksi tuli erityisesti kiinnityspisteiden lujuuden tarkistus ja sitä kautta varmistus, ettei mikään häiriötilanne voi aiheuttaa kuution putoamista.

Halusimme ottaa huomioon kaikki mahdolliset skenaariot, kuten mikä on kuution rungon lujuus mahdollisessa onnettomuustilanteessa”, toteaa Tuusmetin myyntijohtaja Pekka Väisänen

Pelkän rungon lujuuden laskeminen itsessään ei ollut tässä tapauksessa riittävä, koska kehikon pitää myös jaksaa kannatella siihen tulevat massiiviset 4000 kilon led-näytön paneelit ja erilaisia liitoksia rungossa on huomattava määrä. Muun muassa tuennat, alumiiniseokset, huoltosilta ja kuutioon rakennettava sähkökeskus aiheutti monia eri laskentakierroksia.

 

Lopputulos

i3D:n lujuuslaskennan avulla saatiin vahvistus siitä, että alkuperäiset suunnitelmat olivat monilta osin jo erinomaisia, mutta samalla havaittiin muutamia kohtia, joissa oli tarpeen tehdä muutoksia. Projektin aikana korostui myös lujuuslaskennan tärkeys mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta materiaalien hyödyntäminen olisi optimaalista.

”Olisimme säästäneet jonkin verran materiaalikustannuksissa, mikäli i3D olisi ollut aivan alusta saakka mukana. Lujuuslaskenta todellakin kannattaa kytkeä mukaan tuotesuunnitteluprojektiin heti alkuvaiheessa.”, lisää Pekka Väisänen.

Lisätietoa:

Tuusmet Oy
Pekka Väisänen
Myyntijohtaja

Kuva: Kiekko-Espoo kotisivut kiekko-espoo.fi/kumppanuudet

Muita uutisia